Utpressningsverksamheten inom det kriminella nätverket leds av den ryska kvinnan Anna Lundström, som kom till Haparanda i mitten av 1990-talet under namnet Jelena Lebedev. Där lärde hon känna den 41 år äldre Alvar Lundström och gifte sig med honom.

När Alvar dog testamenterade han all sin förmögenhet till Anna, varpå hon flyttade till Stockholm för att förverkliga sina drömmar. Under öknamnet Fixaren söker Anna, tillsammans med sin vapendragare, den forne elitsoldaten Igor, upp och pressar personer på pengar eller aktiviteter.

En av de som fastnar i deras klor är tvåbarnspappan och allsvenske fotbollsdomaren Mats Fjällström. Mats, som även arbetar som polis och har djupt religiösa föräldrar, tvingas leverera rätt resultat i tre allsvenska fotbollsmatcher för att hans förkärlek för yngre pojkar inte ska avslöjas.

“Grunden för en lyckad utpressning är att två personer närvarar vid hottillfället. Den ena ska sköta snacket. Den andra ska förstärka hotet och signalera kapacitet.”

Så brukar Anna beskriva varför hon är så duktig på bötningar. Eller egentligen säger hon:

Залог успешного шантажа – присутствие двоих при оказании давления. Один говорит. Второй нужен для ещё большего устрашения и доказательства силы.”