Partiledare är den som är ledare för ett politiskt parti. Det låter ganska självklart. Om partiet vinner ett val förväntas också partiledaren ta ansvar och ytterst bli utsedd till regeringschef. Det är ett ansatt jobb där marginalen för felsteg är obefintlig.

I boken får vi stifta bekantskap med två partiledare, vars mörka förflutna kommer ifatt dem. Det är partiledarna för de två liberala partierna i den s.k. ”Koalitionen”, nämligen Marie Bladh och Lars Asklöf. Efter det blodigaste och mest polariserade riksdagsvalet i mannaminne bestämmer sig båda för att bryta med sina tidigare allierade, det konservativa partiet, och istället inleda regeringsförhandlingar med socialisterna. På grund av det agerandet utsätts de för starka påtryckningar. I potten ligger deras ära. Om de inte går med på utpressarnas krav, att avstå från vidare förhandlingar, kommer de bli offentligt kölhalade på grund av de lik som finns i deras respektive garderober.

Utrymmet för en partiledare att vara befläckad av ungdomsförsyndelser är ytterst begränsat. Men ibland kanske det bara finns ett alternativ om man vill överleva. Det är ju faktiskt först när man förlorar sitt rykte som man äntligen kan känna sig helt fri.