Förlåtelse handlar om att sluta känna upprördhet efter en kränkning. Eller enkelt uttryckt: att låta gammalt vara glömt. En del menar att om man förlåter något som är möjligt att förlåta har man egentligen inte förlåtit. Genuin förlåtelse är att förlåta något oförlåtligt. Därför är verklig förlåtelse omöjlig och står bortom rationalitet. Vid en sådan ovillkorlig förlåtelse finns emellertid alltid en förväntan om en ursäkt eller ånger från den skyldiga parten. Detta gör att verklig förlåtelse aldrig blir avslutad. Den är paradoxal och alltid öppen. Eller ett sår som aldrig vill läka.

Kan man verkligen förlåta någon som medverkat i att ens femtonåriga dotter har förlorat livet? Kan man förlåta någon som försökt beröva en livet? Går det att förlåta någon som har slagit ihjäl en oskyldig pensionär?

I boken finns flera exempel på personer som törstar efter förlåtelse. Miguel Oliviero, som dragit in Ellinor i prostitution och Erik Johansson som tagit livet av en helt oskyldig individ. Men det finns också många i boken som aldrig kan tänka sig att förlåta.