Sexmissbruk är, precis som alla andra missbruk, en okontrollerad eller överdriven användning av något. Den som lider av det känner ofta ett starkt tvång att ha sex, tappar kontrollen och hamnar i farliga situationer. Det sexuella beteendet blir en flykt från verkligheten och ett sökande efter en snabb stimulans. En förklaring till att vissa hamnar i detta beroende kan vara att kärleken från föräldrarna varit ambivalent, alltså bara när det själv passat föräldern. Detta kan i sin tur göra att man som vuxen försöker medicinera bort osäkerheten och tomhetskänslan med sex.

I boken finns flera sexmissbrukare. 15-åriga Ellinor Jansson, som har vuxit upp med en ensamstående mamma, är en av dem. Den dåliga självkänslan gör att hon träffar Miguel Oliviero och hamnar i husvagnsparken där hon tillfredsställer olika män. Den som introducerar Ellinor till Miguel är Ahmed El-Safi, som anser att kuken är hans största tillgång och som så många tjejer och kvinnor som möjligt ska få stifta bekantskap med. En annan sexmissbrukare är tvåbarnspappan och fotbollsdomaren Mats Fjällström, som ägnar dagarna åt att vittja nätsajter och appar på telefonen för att träffa yngre pojkar. Därutöver lär vi känna Stefan Olsson, sambo till polisen Peter Hellström, som går igång på anonyma porriga sexträffar vilket slutligen försätter honom i livsfara.

Det finns inget snabbt sätt för att bli kvitt ett sexmissbruk. Men det första steget är att erkänna sitt missbruk, bryta gamla handlingsmönster och ersätta dem med nya bättre, fundera över högrisksituationer och hur dessa ska hanteras samt ta fram en plan för nödtillfällen. Liksom andra missbruk är den avgörande frågan om man överhuvudtaget vill komma ur det?